Sebab Bahaya Duduk Berdekatan Orang Berfikiran Negatif



Salam perjuangan buat kawan-kawan mahasiswa...apa khabar semua????...sihat????....moga-moga kalian semua berada dlm rahmatNya...hurm kita dah masuk bulan MARCH ye..cepat betul masa berlalu...rasa2 baru je lepas daftar course...tup tup, dah nak sampai FINAL EXAM kan???...tinggal 4 minggu je lg nak exam, oh....tiba-tiba kepala jadi pening berputar-putar memikirkan exam..

Hmmm, apa-apa pun kita mesti hadapi jua exam itu & tidak putus asa....anda semua kan MAHASISWA yg terbaik....^__^...ok la, hari ini kami ingin berkongsi dgn anda tentang kawan....hurm, apa itu kawan ye???....dlm banyak istilah kawan, ada la yg di panggil kawan sejati la, kawan time senang la, kawan time susah la...mcm2 title yg kawan dpt...tp, kita sedar x kawan yg kita berkawan itu membawa kita ke arah yg POSITIF????....hurm, kena cek balik nie....bek anda semua muhasabah semula...mcm mane kawan-kawan kita nie....kat sini kami bg info tntg bahayanya duduk dgn org -ve: 

Selama ni mungkin Anda tak sedar betapa bahayanya duduk berdekatan dengan orang yang fikirannya negatif. Cemana nak kenal orang sebegini? Lihat dua perkara:
1. Percakapannya.
2. Tindakannya.

Orang berfikiran negatif banyak bercakap mengenai keburukan orang lain, dia biasanya banyak meluahkan ketidakpuasan hatinya. Dia suka menceritakan kegeramannya terhadap sikap orang-orang tertentu, situasi tertentu, benda tertentu. Dia lebih banyak mem’blame’ (menyalahkan).

Orang berfikiran negatif cepat memandang buruk pada sesuatu yang baru. Tindakan mereka lebih banyak mengelak dari tanggungjawab. Jika diberi tanggungjawab, orang berfikiran negatif biasanya akan buat ala kadar saja.
Dalam bisnes, orang berfikiran negatif berbisnes untuk mencari duit supaya dia cepat kaya.

Orang berfikiran positif pula berbisnes untuk dia menabur bakti dan membantu orang lain. Untung dan duit menjadi perkara kedua, kepuasan pelanggan lebih utama. Mindset fikiran negatif wujud tanpa Anda sedari.

Jika Anda perasa Anda ada sikap-sikap negatif seperti yang diterangkan tadi, ubah cepat sebab sikap itu akan jadi penghalang untuk Anda cemerlang. Orang berfikiran negatif takkan pernah cemerlang, bahkan berusaha menghalang Anda dari jadi cemerlang..







Ha, dah tahu bahayanya????...ha, artikel nie kami petik dr iMotivasi.....ayuh kawan-kawan, mari kita sebarkan pd yg lain agar kita x menjadi seorg MAHASISWA YG SENTIASA POSITIF....


MAHASISWA UiTM yg POSITIF!!!!!

Reactions:

1 comment:

  1. betul..bila di kelilingi kwn2 b'fikiran negatif..kte pon akan jd negatif sama..melaenkn kte seorg yg pgang pd prinsip sndri ...hue...

    ReplyDelete