RANGKUMAN: Liputan Lintas Lansung DEBAT PTPTN

Tarikh : 22 Mei 2012
Masa : 10.00PM
Tempat : Auditorium kompleks Kumpulan Media KarangKraft
Lintas lansung disiarkan oleh Astro Awani (Saluran501), Bernama Radio24 (FM 93.9), Mob Tv.

Moderator : DR. MASZLEE MALIK(DMM)
Pendebat 1 : SDR. RAFIZI RAMLI (RR)
Pendebat 2 : SDR. KHAIRY JAMALUDIN (KJ)


PUSINGAN 1
[DMM] sejarah bakal tercipta dengan budaya politik baru; politik berhujah.. Debat merupakan wacana untuk mendidik rakyat.. Demokrasi bukan sekadar membuang undi, juga berkaitan mengenai ketelusan dan kebebasan maklumat kepada rakyat untuk mereka memilih pimpinan negara.
[RR] isu ini perlu dikaji mndalam oleh rakyat Malaysia kerana bukan sahaja mengenai menghapuskan hutang pelajar sahaja merangkumi kedudukan ekonomi dan keberadaan negara di masa akan datang.  Rujuk pengalaman negara seperti Amerika Syarikat mengenai isu hutang pelajar. Malaysia bermula sebagai sebuah negara yang memberikan pendidikan tinggi percuma.
[KJ] Memberi respon atas hujah RR dengan perbezaan epal dan rambutan. kos sara hidup bagi yang layak jika mahu disubsidikan adalah 25 bilion ringgit. Mengulas tawaran dan janji Pakatan Rakyat dalam buku Jingga. sungguh berangka dan teliti apa yang diberi.dikatakan negara akan muflis  dan memberi contoh mengenai negara Greece.
[RR] Dijawab dengan humor bahawa KJ mahu jadi akauntan. Nak seribu daya xnak seribu dalih..60 bilion dibayar dalam 5 tahun hanya 12 bilion berbanding 'kroni' guna 10 bilion setahun
[KJ] Unjuran yang dikaji 18 bilion ringgit berbanding Rafizi kata hanya 5 bilion ringgit.
PUSINGAN 2
-------Sesi Soal Jawab dari kedua belah pihak--------
Soalan [KJ] > apakah persediaan kerajaan pakatan rakyat untuk menawarkan pendidikan percuma di bawah kolej2 dan universiti dibawah negeri kendalian PR
Jawapan [RR] > soal pendidikan tinggi adalah soal antara kerajaan persekutuan dan kerajaan negeri. Kalau sanggup berkongsi pendapatan antara kerajaan pusat dan kerajaan negeri, PR tiada masalah boleh laksanakan di negeri masing2. tetapi di Selangor sedaya mampu emmberi kebajikan kepada pelajar pendidikan tinggi ini dengan memberi dana kepada anak Selangor RM1000 jika dapat masuk Universiti
Soalan [RR] > soalan pada KJ.ketika PAKLAH PM..KJ sebagai penasihat dan telah ambil wang 370 bilion dari Pertronas. Ingin tanya berapa ratus bilion yang dibelanjakan untuk kebajikan pelajar semua.
Jawapan [KJ] > sumbangan dari Petronas adalah meningkat dan juga kos pendidikan meningkat. 'hanya itu yang dijawab' jawab sinis dari moderator
-------Soalan dari Moderator--------
Soalan kpd [KJ] > ada banyak hutang yang diberi pada Shahrizat dan Dato' Tajudin Ramli tapi tidak diblacklist tapi pelajar x mampu bayar di blacklist
Jawapan [KJ] > jumlah pelajar xbayar hanya 6% ; menerangkan perlaksanaan pembayaran PTPTN..hutang NFC tetap perlu dibayar,dan masih dalam kes mahkamah. kes Dato' Tajudin Ramli..penyelesaian diselesaikan diluar mahkamah,mungkin bayar sudah sebahagian atau bagaimana, PR hanya highlight kes di luar mahkamah
Soalan kpd [RR] > isu pendidikan percuma bukan tindakan bersama PR tapi hanya PKR,adakah lgkah populis..dan DSAI sendiri yang juga telah membawa PTPTN ni dahulu
Jawapan [RR] > jerung terlepas tapi adik pelajar yang disekat..perkara ini telah dikaji dengan cerdik2 PR bersama.dan penegasan Dato' Seri Haji Abdul Hadi Awang lebih tegas dari DSAI berdasarkan hujah Ibnu Khaldun.Keputusan yang dibuat adalah adalah keputusan bersama semasa PTPTN digunal, dan tujuan PTPTN bukan seperti yang ada sekarang, adalah untuk membantu pelajar,tapi sekarang merancakkan penumbuhan IPTS,pendidikan telah diperdagangkan,bukan Kebajikan lagi.
Soalan kpd [KJ] > IPTS adalah pihak yang dapat keuntungan dari PTPTN tue sendiri, Dato' saifudin( T.MENTERI KPT) kata 60 IPTS akan gulung tikar. bagaimanakah dengan keadaan itu?
Jawapan [KJ] > yuran IPTA ada disubsidi oleh kerajaan..duit yang ada bukan sekadar keutamaan pelajar sahaja,tapi banyak untuk kegunaan lain..piawaian IPTS ada setengah tidak menepati tapi tidak berdiam diri oleh kementerian.dulu setuju tapi sekarng tidak setuju..(collective responsibility)
Soalan kpd [RR] : siapa yang akan bayar jika pendidikan percuma bawah PR,jika negara yang amalkan mengenakan cukai yang tggi.jadi adakah Malaysia akkan kenakan cukai yg tggi..
Jawapan [RR] > negara Finland kenakan cukai tggi berdasarkan income yang dapat.perkara pokok adalah keutamaan sesebuah negara menguruskan sesuatu aspek. pendidikan Negara Scandinivia mengutamakan aspek pendidikan. Turki membelanjakan 1 % kekayaan untuk pendidikan tertinggi. Finland bukanlah negara kaya,hanya Nokia prdctnya..masalah Malaysia,keutamaannya adalah projek2 besar. "Malaysia sibuk membina bangunan besar tapi mentaliti minda ke 3" PAK LAH..negara Malaysia jika berjimat hapuskan rasuah dapat selamatkan 30 bilion untuk tampung kos 5 bilion pendidikan tertinggi setiap tahun ..
 PUSINGAN 3
[DMM] soalan untuk [RR] > apakah nasib IPTS jika dibawah PR
[RR] prinsip PR mengutamakn kebajikan untuk pelajar.disamping pihak swasta membantu prinsip itu. di bawah PR memntingkan kualiti IPTS dan biarpun mahal yuran ia adalah berbaloi.synergy antara IPTS dan IPTA. PR tidak pernah untuk mendiskriminasikan IPTS, dan pastikan hanya IPTS yang berkualiti ada di Malaysia,dan juga pastikan ada subsidi untuk pelajar ini.
[DMM] soalan untuk [KJ] > kemana hala tuju pendidikan negara,adakah kelemahan yang ada
[KJ] sudah banyak penambahbaikan pada pendidikan tertinggi..ada universiti sudah ada autonomi dari segala urusan pentadbiran seperti USM dan AUKU juga digubal untuk membolehkan berpolitik.
[DMM] soalan untuk [RR] >hanya sebilangan kecil yang tidak bayar,adakah lebih baik baiki PTPTN
[RR] tiap2 tahun PTPTN akan meluluskan pinjaman 24 bilion. 15 tahun yang lepas hanya 3 bilion yang mapu dikutip dan jika ditunggu sehingga tahun 2020 hutang terkumpul adalah 1++ bilion ringgit. pada masa sekarang hutang 24 bilion ringgit masih mampu untuk bayar sedikitt-sedikit mengikut plan Pakatan Rakyat. Jika ditunggu hingga tahun 2020,kata Dato' Idris Jala negara akan Bangkrup.
[DMM] soalan untuk [KJ] >apakah rasional PTPTN mengambil dana dari KWSP
[KJ] kerajaan bagi geran ketika dahulu,tapi ia satu beban buat kerajaan, dan mengambil keputusan ambil dana atau pinjaman dari institusi kewangan tapi tidak akan ada kos pinjaman kepada institusi.
PENGGULUNGAN
[RR] secara sinis -banyak peranan yang diambil oleh KJ,seperti penkaji Buku Jingga pengubal dasar PR,dan seharusnya KJ masuk Pakatan Rakyat. RR hanya sebut kerangka hala tuju beban hutang yang ditanggung dalam tempoh 8 tahun jika PTPTN diteruskan iaitu sebanyak 177 bilion perlu ditanggung tetapi PR ada kerangka yang lebih mampan dengan kos pendidikan tinggi hanya 5 bilion setiap tahun dan memohon kerajaan untuk menkaji semula plan ekonomi dengan ketirisan yang banyak berlaku. Soalan mengenai 237 bilion lebih yang diambil dari petronas semasa pemerintahan Pak Lah tidak dijawab jelas oleh KJ. Pemimpin hanya 'makan' duit rakyat dan sebabkan rakyat yang tanggung. RR berharap KJ dapat bawa kerangka yang lebih besar daripada PR kepada pimpinan negara selain dari mansuhkan hanya 1 % bunga yanga da sekarang.
[KJ] bagaimana rakyat akan bayar.menunjukkan PR tidak boleh jana kan bayar, GTP akan menjanjikan pelaburan dan peluang kerja yang tggi, saya yakin ekonomi akan tumbuh dengan pesat,mahasiswa akan dapat kerja dan mampu bayar. Beliau mengingatkan sdr. Rafizi mengenai janji PR di Selangor.Jika PR tidak boleh menyelesaikan isu ini, maka PR tidak patut menjadi kerajaan.. Mengambil contoh transformasi yang di buat UMNO, beliau dgn yakin mengatakan UMNO mampu mengatasi masalah beban hutang dan pekerjaan kepada graduan...
 [DMM] . Kita menantikan tahun 2012 debat antara Perdana Menteri, Dato' Seri Najib dengan Ketua Pembangkang, Dato' Seri Anwar Ibrahim..
Untuk menyaksikan siaran ulangan di...
Pusingan 1: http://www.ustream.tv/recorded/22775934
Pusingan 2: http://www.ustream.tv/recorded/22776393
Pusingan 3:http://www.ustream.tv/recorded/22776957
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Reactions:

0 comments:

Post a Comment